کپسول آتش نشانی و انواع آن
کپسول آتشنشانی نوعی دستگاه برای خاموش کردن آتش است . این دستگاه جزء خاموش کنندههای آتش قابل حمل دستی می باشد.
کپسولهای آتش نشانی استوانههای فلزی محکمی هستند که با آب یا یک نوع ماده خفه کننده مانند دی اکسید کربن پر شدهاند و وقتی اهرمی را که بالای این استوانه است فشار دهید، ماده با فشار زیادی از کپسول خارج میشود . در این کپسولها یک لوله، مخزن تحت فشار کپسول را به قسمت بالای کپسول متصل و یک شیر فنری نیز ارتباط میان لوله را با دهانه خروجی مسدود کردهاست.
برای استفاده از کپسول آتش نشانی باید ضامن کپسول را کشیده و اهرم آن را فشار داد. این اهرم یک میله را فشار میدهد و مسیر خروجی را باز میکند. گاز فشرده شده بر اثر فشار رها میشود و با نیروی قابل ملاحظهای از مخزن به دهانه خروجی منتقل شده، خارج میشود .
انواع مواد اطفاء حریق خاموش کنندهها
با توجه به کاربرد متفاوت خاموش کنندهها و با توجه به متفاوت بودن مواد در حال احتراق، مواد خاموش کننده نیز متفاوت می باشند . پنج نوع مواد خاموش کننده با کار برد متفاوت وجود دارد :
۱- خاموش کنندههای محتوی آب
۲- خاموش کنندههای محتوی پودر
۳- خاموش کنندههای محتوی گاز
۴- خاموش کنندههای محتوی کف
۵- خاموش کنندههای محتوی مواد هالوژنه
شناسائی نوع خاموش کنندهها
الف ) استاندارد : مؤسسه استاندارد معمولاً سازنده را ملزم به نوشتن اطلاعات لازم روی بدنه می نماید، به همین دلیل روی بدنه خاموش کنندهها، اطلاعاتی از قبیل نوع مواد اطفائی، ظرفیت، موارد استفاده و طرز کار با آن را بر روی برچسب نوشته و یا به صورت نقاشی کشیده شده بر روی خاموش کننده نصب می کنند .
ب) حروف : شاید امکان خواندن نوشتههای خارجی برای همه استفاده کنندگان وجود نداشته باشد، بنابراین از بعضی حروف که نماینده یک گروه از مواد قابل اشتعال میباشد استفاده و از خاموش کننده مذکور می توان برای اطفاء حریق آنها استفاده کرد .
حرف A این حرف روی بدنه خاموش کننده ای که برای حریق جامدات مانند چوب، کاغذ، پارچه و مقوا مناسب است نوشته میشود .
حروف A.B این حروف روی بدنه خاموش کننده ای که برای حریق جامدات معمولی مانند موارد بالا و مایعاتی از قبیل نفت و بنزین مناسب است نوشته میشود .
حروف A .B.C این حروف روی بدنه خاموش کننده ای که پودر آن مناسب برای سه گروه آتش سوزی جامدات و مایعات که ذکر شد به اضافه وسایل الکتریکی است استفاده میشود .
حروف B.C این حروف روی بدنه خاموش کننده ای که برای آتش سوزی مایعات و وسایل الکتریکی مناسب است نوشته میشود .
ج) شناسایی از روی قطعات دستگاه
۱) خاموش کننده گاز CO۲ دارای بدنه ای یک تکه، بدون درز و نازلی قیفی شکل است .
۲) خاموش کننده محتوی آب دارای نازلی با قطر کم است .
۳) خاموش کننده محتوی کف مکانیکی دارای نازلی با سوراخهای هواکش است .
۴) خاموش کننده محتوی پودر دارای نازلی معمولی می باشند .
د) شناسایی نوع خاموش کننده از طریق رنگ بدنه سیلندر
۱) خاموش کننده محتوی آب به رنگ قرمز
۲) خاموش کننده محتوی پودر به رنگ آبی
۳) خاموش کننده محتوی گاز CO۲ به رنگ مشکی
۴) خاموش کننده محتوی هالوژنه به رنگ سبز
۵) خاموش کننده محتوی کف به رنگ زرد یا کرم رنگ
کاربرد کپسول ها
باید دانست که هر کپسولی کجا استفاده می شود. مثلا کاربرد کپسول آب برای آتش سوزی برقی یا نفتی اشتباه است.
انتخاب نوع کپسول خاموش کننده
مهم ترین نکته در مورد خاموش کننده های آتش نشانی این است که بدانید هر خاموش کننده برای ا نوع خاصی از آتش سوزیها مناسب است.
رنگ کپسول ها
در استاندارد رنگ کپسول ها باید به سه نکته توجه داشت:۱- این استانداردها از هر کشور به کشور دیگر فرق می کند. حتی در استرالیا که تابع سنتی انگلستان است، تفاوت وجود دارد. ۲- این استانداردها تابع زمان هستند. قبلا کل کپسول ها را رنگ می کردند، جدیدا همه کپسول ها سرخ هستند تا تمایز محیطی ایجاد شود و از یک نوار رنگی یا قطعه پلاستیکی رنگی استفاده می شود. ۳- در بسیاری از جاها مانند کشور ما، با توضیحات نوشتاری یا تصویری روی کپسول ها مشخص می شوند.
ثبت ديدگاه